Istoria originii Convenției cu privire la Apostille (Convenția de la Haga)
La un moment dat, sau mai bine zis la începutul anilor 1950, circulația documentelor mondiale a devenit din ce în ce mai dificilă. Acest fapt a devenit un obstacol pentru relațiile interstatale bazate pe tranzacții a diverselor documente oficiale.
Astfel, s-a decis crearea unei anumite convenții, al cărei scop va fi abolirea legalizării documentelor. Acest lucru simplifică foarte mult utilizarea documentelor oficiale în străinătate. Propunerea a venit de la Consiliul Europei, iar convenția în sine a fost elaborată și aprobată la Conferința de drept internațional privat de la Haga.
Această idee a fost discutată pentru prima dată în 1956. Aceasta fiind a 8-a sesiune a Conferinței de la Haga. Mai mult, comisia desemnată a ținut o reuniune în 1959 cu scopul dezvoltării unui proiect de convenție. Bineînțeles, acest proiect a fost elaborat și finalizat pentru a fi aprobat deja în 1960. Astfel, pe 26 octombrie a anului respectiv, textul final a fost aprobat. Convenția a fost semnată la 5 octombrie 1961.
Acesta suna astfel –Convenția de la Haga, cu privire la suprimarea cerinței supralegalizării actelor oficiale străine din 5 octombrie 1961.
Un alt nume –Convenția cu privire la Apostila este mai bine cunoscut și folosit.
Conform tuturor regulilor stabilite, convenția a intrat în vigoare 60 de zile mai târziu, sau mai bine zis pe 21 ianuarie 1965.
Produsul final al Convenției este apostila Moldova. Apostila este necesară atunci când trebuie să prezentați unu anumit document oficial în străinătate. Există mai multe situații pentru prezentarea unor astfel de documente. De exemplu, pot fi căsătoriile internaționale, studiile în străinătate, operațiunile de investiții străine, obținerea cetățeniei unei alte țări și altele. Acest fapt a făcut ca această convenție să fie cea mai utilizată în contrast cu restul convențiilor de la Haga.
Procesul de apostilare este mult mai simplu, mai profitabil și mai funcțional decât procesul de legalizare. Ambele procese urmăresc același scop –construirea unei cooperări administrative și juridice interstatale. Însă, flexibilitatea și temeinicia dezvoltării Convenției cu privire la Apostille au atras peste 100 de țări să adere la acest acord.
În ciuda faptului că Convenția a fost adoptată în urmă cu mulți ani în urmă, noi state continuă să adere la ea. Această relevanță și succes sunt confirmate și de faptul că convenția nu a suferit modificări după aprobarea acesteia. Nu este de mirare deoarece a durat 4 ani până când această Convenție a fost aprobată.
Nu toate țările necesită legalizarea documentelor primite, însă, cu toate acestea, chiar și pentru astfel de țări, Convenția cu privire la Apostilă este de folos, deoarece documentele cu apostilă nu sunt doar emise, ci și primite. Prin urmare, aceste țări se alătură acordului cu privire la apostilă, astfel încât documentele oficiale emise de acestea să fie acceptate de celelalte state. În caz contrar, va trebui de parcurs un proces de legalizare complex, incomod, care poate fi extrem de neprofitabil și costisitor pentru cetățenii acestor țări.
Fapt interesant! La cea de-a 50-a aniversare a Convenției cu privire la Apostila, Ministerul francez al Justiției și Libertăților Cetățenești a organizat un eveniment la care au participat reprezentanți din 30 de state și organizații internaționale, aproximativ 100 invitați. Această întâlnire a oferit ocazia de a discuta și evalua critic Convenția și, în consecință, de a prezice direcția acesteia pe viitor.
Ca urmare a procesului de globalizare și a creșterii inovațiilor tehnologice, și evoluția Convenției este inevitabilă. Astfel, în 2006, a fost lansată o versiune a programului pentru aplicarea apostilelor electronice. Având în vedere funcționarea acesteia de succes, în 2012, programul a devenit deja permanent. Convenția cu privire la Apostila și toate elementele sale au fost complet adaptate la formatul electronic. Astfel, activitatea Convenției este permanentă, ceea ce reprezintă un avantaj mai ales în caz de circumstanțe schimbătoare și neprevizibile. Avantajele apostilării documentelor în formă electronică sunt eficiența și siguranța acestora.