Menu

Ce este apostila electronică?

Dezvoltarea tehnologică este inevitabilă. De aceea, este firesc ca Convenția să se adapteze la tehnologiile moderne. Astfel, la conferința din 2009, Comisia specială a recunoscut că utilizarea tehnologiilor moderne poate avea un impact calitativ asupra punerii în aplicare a convenției. Aceste tehnologii respectă pe deplin toate principiile și normele Convenției. Mai mult, ele contribuie la dezvoltarea și îmbunătățirea Convenției.

Interesant! În legătură cu dezvoltarea e-APP (programul de aplicare a apostilelor electronice), se organizează constant forumuri internaționale. Aceste forumuri sunt extrem de importante, deoarece în cadrul acestora există un schimb de experiență și practici în implementarea acestui program. Aceste forumuri stabilesc modele de bune practici care pot fi utilizate de orice stat care este parte la Convenție.

În acest context, vă sugerăm să vă familiarizați cu elementele de bază ale formatului electronic pentru aplicarea apostilelor. Procesul de apostilare electronică este direct legat de programul de aplicare a apostilelor electronice –E-APP. Scopul principal al programului este de a dezvolta și implementa metode eficiente și sigure de aplicare a apostilelor. La fel este important ca programul să ofere un cost redus în tot acest proces.

E-APP include două elemente de bază –apostila electronică și registrul sau e-Apostilă și e-Registru. Să vedem ce înseamnă aceste două concepte:O apostilă electronică este acea care este emisă în formă electronică și cu o semnătură digitală. Un registru electronic este acel în care apostilele sunt păstrate în formă electronică, cu acces online pentru destinatar. Avantajul unui astfel de registru este că poate conține atât apostile electronice, cât și apostile pe hârtie.

Până aici, v-ați familiarizat cu conceptele cheie. În continuare, să analizăm avantajele E-APP:

  • Promovează punerea în aplicare mai eficientă și sigură a măsurilor convenției.
  • Simplifică activitatea autorităților competente și este ușor disponibil pentru solicitanți și destinatari. Programul permite de verificat de la distanță autenticitatea apostilelor.Cu alte cuvinte, ajută la accelerarea operațiunilor cu apostilele.
  • În comparație cu formatul scris, cel electronic, practic exclude probabilitatea de fraudă și circulația ilegală a apostilelor.
  • Implementarea programului are un efect extrem de pozitiv asupra mediului, deoarece nu consumă hârtie;
     

Să analizăm principalele avantaje ale fiecărei componente ale programului:

  • Documentele electronice devin din ce în ce mai frecvente. Astfel, observăm iarăși relevanța e-apostilei. Apostila electronică este cea mai bună soluție pentru apostilarea documentelor electronice. Aceasta permite păstrarea principalelor avantaje ale acestui format de document oficial:securitatea și eficiența.
  • Registrele electronice, în principal, permit verificarea promptă a autenticității apostilei, indiferent dacă este scrisă sau electronică. Astfel de registre nu numai că simplifică activitatea autorităților competente, dar sunt utile și pentru solicitanți și destinatari. Astfel, poate fi prevenit refuzul de a accepta apostila din cauza inexactităților formale minore sau din cauza îndoielilor cu privire la autenticitate.

Important! În diferite țări, apostila electronică se realizează luând în considerare anumiți factori. Unele țări aplică o e-apostilă pe documentele electronice iar, pe documentele pe hârtie aplică respectiv apostilele în format scris. Alte state aplică e-apostile atât pe documente oficiale electronice, cât și pe hârtie. În unele cazuri, e-apostilele pot fi emise pentru documente pe hârtie, sub rezerva anumitor condiții ale țării de origine.

Avantajul este că e-Apostila și e-Registrul pot fi utilizate independent unul de celălalt. Deci, țările contractante pot implementa ambele componente ale programului sau doar una dintre ele.

Formatul electronic de apostilare simplifică acest proces. Cu toate acestea, v-ar împiedica cu nimic să vă simplificați sarcina și mai mult, contactând centrul nostru juridic. Vă vom consulta cu privire la toate întrebările.

COMANDA ACUM